HTML

Kijózanító pofon a francia baloldalnak

2013.01.01. 16:39 Spiegel

December végén a francia Alkotmánybíróság (Conseil Constitutionnel) elkaszálta a francia szocialisták választási kampányban bevetett csodafegyverét, az évi 1 millió euró feletti jövedelmekre kivetett 75%-s adót. Az alkotmányossági vétó azért roppant kínos Francois Hollande államfőnek, hiszen kampányának érdemi mondanivalóját a "fizessenek a gazdagok" jelszóra és az ezt reprezentáló, most megsemmisített törvény bevezetésének ígéretére alapozta. Az elkaszált rendelkezés költségvetési kihatásai nem túl jelentősek, a szimbolikus ereje annál inkább. A szociáldemagógiára igen fogékony francia lakosság egy része most csalódásként éli meg, hogy ezek szerint mégsem lehet jól megszívatni a gazdagokat.

Az Alkotmánybíróság indoklása szerint a kifogásolt passzus ütközik az alkotmány arányos és igazságos közteherviselésre vonatkozó cikkelyével, mivel a törvényt olyan sikerületlenre szabták, hogy egy családban a két 600 000 euró/év jövedelem nem adózik a büntetőadóval, az 1  db 1 100 000 - s summának viszont elvitte volna a 75%-t az új sarc.

hollande.jpgFrancois Hollande szocialista államfő

A törvény megsemmisítése azonban csak a hab volt a tortán, hiszen a körülötte zajló, személyeskedő, turbulens és helyenként kifejezetten demagóg vita már hetek óta zajlik a francia sajtóban. Azt pedig nem kisebb név, mint a franciák második számú nemzeti kincse (az első Johnny Hallyday már évekkel korábban lelépett), a világhírű színész Gérard Dépardieu  robbantotta ki, amikor is bejelentette, hogy az új adó miatt házat vásárol Belgiumban, és ott telepszik le.

depardieu.jpgÁ Dieu  - Gérard Dépardieu

Nosza, több sem kellett az országos napilapoknak, pártállástól nagyon is függően vagy nemzeti tragédiaként (jobboldal) vagy arcátlan hálátlanságként (baloldal) állították be a mozi nagyágyújának döntését. Megszólalt mindenki, aki a francia elitben számít, jöjjön néhány jellemző vélemény szó szerinti fordításban.

Nathalie Arthaud - egy szélsőbaloldali tömörülés szóvivője: Szegénykém, van néhány szőlőbirtoka itt, néhány kastélya ott, és  fel van háborodva, hogy egy kicsit több adót kell fizetnie.

Nathalie Kosciusko-Morizet - ellenzéki politikus: Ez nagyon nagy kár, volt nekünk egy Asterixünk (Christian Clavier színész), elment Londonba. És volt egy Obélixünk - ő most elmegy Belgiumba.

asterix-et-obelix-missio-ii28-g.jpgAsterix már Londonban él, Obélix most készül Belgiumba. Jean-Michel Jarre is lelép

Line Renaud - énekesnő: Ha az ország nehézségekkel küzd, nem menekülünk a süllyedő hajóról.

Harlem Désir - a francia szocialista párt főtitkára: Az ember nem az adóbevallása alapján választja az útlevelét

Aurélie Filippetti - kulturális miniszter: Francia állampolgárnak lenni dicsőség, mely azonban bizonyos kötelezettségeket is von maga után, többek között az adófizetést is.

filipetti.jpgFilippetti asszony botrányosnak tartja a színész döntését

A valódi bomba azonban Jean-Marc Ayrault miniszterelnök szavai után robbant. Ő nemes egyszerűséggel pitiánernek titulálta Dépardieut, majd kioktatta, hogy az adófizetés hazafias kötelezettség. A színész nyílt levélben küldte el a fenébe a miniszterelnököt, és egy drámai fordulattal bejelentette, hogy visszaadja francia útlevelét, mert úgy érzi az ő hazája már nem ugyanaz az ország.

" Ön nevez kicsinyesnek engem? 45 év alatt 145 millió eurónyi adót fizettem be a költségvetésbe, 80 embernek adok munkát. Elmegyek, mert ön azt üzente nekem, hogy a tehetség, a kreativitás, a siker olyasvalami, amit büntetni kell" zárul a feldúlt francia sztár nyílt levele.

ayrault_1.jpgAyrault miniszterelnök szavai kiborították Dépardieu-t

Források:

lefigaro.fr
lemonde.fr
leparisien.fr
liberation.fr

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: adó alkotmány szocialista Hollande Dépardieu Ayrault

A bejegyzés trackback címe:

https://europaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr254990480

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 99. Nemcsak a Fidesz... 2013.01.03. 15:22:52

... hanem a francia szocialisták is kaptak a két ünnep között egy komolyabb saller/koki-kombót. Méghozzá az Alkotmánybíróság francia megfelelőjétől, az Alkotmánytanácstól. A testület ugyanis kimondta, hogy Hollande elnök szimbolikus, a "gazdagokat" adó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása