HTML

Áll a bál Bécsben

2013.01.09. 10:38 Spiegel

Bécs mostanában nem a megszokott, nagyon is kiszámítható, kissé langyos politikai állóvíz városa. Először is választások lesznek idén, aztán itt a salzburgi spekulációs botrány, a Votivkirchét 3 hete megszállva tartó bevándorlók ügye, 20-án népszavazás lesz a hadkötelezettségről, és mindennek tetejébe még a báli szezon is kezdetét veszi a héten. A hagyományos bécsi Operabál politikai jelentősége csak annyi, hogy a szélsőbalos anarchisták és antiglobalisták általában itt melegítenek be a várható G8 konferenciákra, egyébként mára az esemény a sógoroknál ugyan úgy a felkapaszkodott celebvilág és a kozmetikai ipar elrettentő végtermékeinek seregszemléje lett, mint nálunk.

A nagy politikai összecsapás idén a Ball der Burschenschaften körül várható.
(A Burschenschaftok  - egyetemi diákszervezetek - Németországban jöttek létre, az első 1815-ben a Jénai Egyetemen. Erős nacionalista felhangú, időnként antiszemita, a Nagynémet ideológiától áthatott, külsőségeiben militáns, hierarchikus felépítésű elitszervezetek, amelyek vezérmotívumai a haza, a becsület, a férfi -összetartás, a rend, a patriotizmus. Tevékenységüket számos botrány kísérte mindkét országban, az egyik osztrák szervezet pl 1987-ben Rudolf Hesst jelölte Béke Nobel-díjra. 1945 után az antiszemita, militáns, kirekesztő elemeket igyekeztek lenyesegetni a szervezetekről, több-kevesebb sikerrel.) 

bali.jpgEgyenruha, kard - hagyományos külsőségek

Annál is inkább, mivel a hagyományos, csak Németországban és Ausztriában ismert egyetemi diákszervezetek által rendezett bál Bécsben évről-évre a nacionalista politikai erők szagos miséje. Tavaly az esemény két hétig le sem került az újságok címlapjáról. Kezdődött azzal, hogy sikerült a zenés-táncos estét a Nemzetközi Holokauszt-emléknapra időzíteni. A szervezésbe erősen besegített az FPÖ (Osztrák Szabadságpárt), így a díszvendégek az európai szélsőjobbos elitből kerültek ki. Tiszteletét tette a Hofburgban Marine Le Pen a francia Nemzeti Frontból, Kent Ekeroth a svéd nacionalisták képviseletében, az euroszkeptikus és bevándorlásellenes flamand Philip Claeys, de állítólag a német NPD -ből (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) is érkeztek képviselők.

Strache_WKR_Rede.jpgHC Strache (FPÖ) ünnepi beszédet mond a bálon

Természetesen a szokásos ellentüntetések sem maradtak el, az antifasiszták, egyéb baloldali csoportok a hagyományos jelszavak mellett (Ki a nácikkal a Hofburgból, Nem kellenek a fasiszták...) a bálra érkező vendégek taszigálásával és leköpdösésével adtak nyomatékot ellenérzésüknek. Az így felkorbácsolt közhangulat betetőzéseként Hans Christian Strache, a Szabadságpárt elnöke ünnepi beszédében a kint folyó ellentüntetést a  birodalmi Kristályéjszakához hasonlította, és megjegyezte, hogy a bálon résztvevők Európa "üldözött zsidói".

ellent.jpgEllentüntetők és rendőrök egymással szemben

A botrány akkorára dagadt, hogy Heinz Fischer köztársasági elnök is megszólalt, a német és osztrák lapok pedig újra kapargatni kezdték a Burschenschaftok hátterét. Első körben mindjárt kiderült, hogy a mára már demokratizáltnak tűnt egyetemi diákszervezetek nagyon is ápolják a régi idők egyáltalán nem haladó hagyományait. A német himnuszt pl 3 versszakkal éneklik (jelenleg az eredeti szövegnek csak a 3. versszaka a hivatalos német himnusz, az első kettő, különös tekintettel a Deutschland, Deutschland über alles, Über alles in der Welt kezdetű strófára nem), de a tagfelvételnél sem mérnek egyenlő mércével az európai és Európán kívülről érkezett jelöltek között. Ugyanakkor azt sem hallgatták el, hogy az elit diákszervezetek a mai napig jó ugródeszkaként szolgálnak tagjaiknak a politikai és gazdasági elitbe kerüléshez. Elég csak annyit megemlíteni, hogy az Osztrák Néppárt jó néhány vezetője Burscheschaft tag volt tanulmányai idején.

kaimingau.jpgKai Ming Au kínai diákot a bonni szervezet ki akarta záratni nem európai származása miatt

A lassan csituló hullámokat aztán tavaly májusban megint sikerült Bécsben felkorbácsolni. Az itteni diákszervezet (WKR-Wiener Korporations-Ring) ugyanis május 8-án,  nem a szövetséges erők győzelmét ünnepelte a Heldenplatzon, hanem a hősi halottakra emlékező gyászünnepélyt tartott nagy számú ellentüntető bekiabálásaitól övezve.

totengedenke.jpgGyőzelem napi "gyászünnepély"

Tavaly a hatalmas botrány hozadékaként a Hofburg termeinek bérbeadásért felelős cég sajtóközleményben tudatta, hogy nem adják ki többé a WKR-nek a palota termeit. Ehhez képest az idei bál ismét a Hofburgban lesz, február 1-jén.  Az esemény nevét a szervezők ugyanis megváltoztatták (már csak simán Akademikerball), a védelmi miniszter Norbert Darabos pedig rendeletileg betiltotta, hogy a Szövetségi Hadsereg tagjai a bálon egyenruhában jelenjenek meg. A baloldali szervezetek ennek dacára már most sosem látott mozgósításba kezdtek. Honlapok és facebook profilok tucatjain szervezik az ellentüntetéseket, flashmobokat, melyekre nem csak osztrák antifasisztákat várnak.

wkr.jpgHiába volt a tiltakozás, idén megint a Hofburgban báloznak a Burschenschaftok

Források:

derstandard.at
profil.at
spiegel.de
ots.at
offensivegegenrechts.net
orf.at
krone.at

Szólj hozzá!

Címkék: bál Bécs Ausztria Strache FPÖ Hofburg Burschenschaft

A bejegyzés trackback címe:

https://europaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr685001115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása