HTML

Sátortábor Bécs belvárosában

2013.01.01. 14:28 Spiegel

Több mint 6 hete tart a menedékkérők tiltakozó akciója a Bécs központi helyén fekvő Fogadalmi templomban (Votivkirche) és az előtte húzódó Siegmund Freud Parkban. A döntően pakisztáni többségű menedékkérő csoport (néhány százan) november 24-én, egy tiltakozó felvonulást követően váratlanul sátortábort húzott fel a templom előtti parkban.

4.jpgSátortábor a Votivkirche előtt

A tüntetők követeléslistája a szokásos emberi jogi kérdések mellett a következőket tartalmazza:

-          szabad lakhelyválasztás Ausztria területén már a menedékkérő státusz alatt is
-          szabad munkavállalás (ez jelenleg 3 havi helybenlakás után lehetséges)
-          a menedékkérőként való regisztráció alkalmával kötelező ujjlenyomatvétel megszüntetése (erre azért van szükség, mert sok migráns papírok nélkül érkezik Ausztriába és semmilyen módon nem identifikálható, illetve a már kiutasítottak visszaszivárgása nem megakadályozható)
-          a menekültszállásokon a körülmények javítása, nehezményezik pl., hogy csak a fürdőszobában vannak tükrök(!)
-          a menekültek gyermekei a helyi iskolákba járhassanak osztrák gyerekekkel (nem beszélnek németül)
-          cseréljék le az összes tolmácsot a táborokban
-          szervezzenek karrierfelkészítő tanfolyamokat a táborokban
-          a táborokban az étel legyen egészségesebb, és ha a menedékkérő főzni szeretne magának, azt tegyék lehetővé
-          biztosítson az állam évszakonként jó minőségű ruházatot és cipőt a menedékkérőknek
-          a táborokban munkát vállalókat (pl konyhai szolgálat, takarítás ) fizessék meg jobban
-          kapjanak ingyenjegyet a tömegközlekdésre
-          kapjanak külön fodrászt a férfiak és a nők a táborokban
-          a  40 euró/hó zsebpénzt emeljék meg
-          ingyenes internet és műholdas tv hozzáférést biztosítsanak

5.jpgA tüntetők november 24-én a traiskircheni menekülttáborból vonultak Bécs belvárosába

A menekültek sátortábora és a pofátlannak minősített követelések  felháborodást keltettek a bécsiek körében, nem különben, hogy a parkban megszaporodtak az atrocitások. A táborozók nem engedték a parkon átkelni a járókelőket, ám ha mégis, erőszakos koldulással és állítólag keresztény vallási szimbólumok gyalázásával zaklatták őket. A rendőrség végül december 28-án hajnalban, rajtaütésszerűen felszámolta a sátortábort, és két menedékkérőt őrizetbe vettek. A többiek bevették magukat a templomba és ott éhségsztrájkba kezdtek, mely jelenleg is tart.

2.jpgMenekülttábor a Votivkirchében

A kormányzat és a bécsi városvezetés  mindeközben hallgatott, végül a belügyminiszter, a néppárti Johanna Mikl-Leitner tette világossá december 30-án, hogy nincs miről tárgyalni az irreális követeléseket megfogalmazó, a kormányzatot zsarolni szándékozó migránsokkal. Mikl-Leitner asszony azt is elmondta, hogy az osztrákok, akik Európa legnagyvonalúbb bevándorlási rendszerét tartják fenn az adózók pénzéből, nem nézik jó szemmel a nyomásgyakorlást, és ez a hangulat növelheti a bevándorló – és általában az idegenellenességet.

mikl.jpgA belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner

A kedélyeket tovább borzolta, hogy kiderült a tiltakozó csoport vezetője egy bizonyos Hans Georg Eberl, német állampolgár és a müncheni rendőrség körében a 90-s évek közepe óta ismert szélsőbaloldali anarchista. Többen úgy vélik, hogy az egész akció mögött ezek a Németországból importált főállású tüntetők (Berufsdemonstranten) állnak, akiknek egyetlen céljuk a destabilizáció.

1.jpgEgy tábla, ami a közvéleményben kiverte a biztosítékot, felirata: osztrákok tanuljatok a történelmetekből

Nem kérdéses, hogy a tiltakozó akcióból egyedül a Hans Christian Strache vezette Osztrák  Szabadságpárt (FPÖ) profitál, amelynek erősen bevándorlás ellenes retorikáját az ilyen események után újult erővel támogatja a lakosság. Az Ausztriában fontos szerepet játszó katolikus egyház pedig két tűz közé szorult: miközben meg kell küzdeniük az osztrák hívők rosszallásával, az evangélium szelleme jegyében értelmezésük szerint nem tehetnek mást, mint szolidaritást vállalnak a nehéz sorsú emberekkel.

schoenborn.5114012.jpgSchönborn bécsi érsek 31-én meglátogatta a tiltakozókat

A kormányzat egyelőre tehetetlen, nyilván nem szeretne hangulatot kelteni a bevándorlók ellen, ugyanakkor az irreális követeléseket nem is támogathatják. A közvélemény, az internetes kommentek és fórumok fényében nem tűnik megosztottnak, néhány marginális kivételtől eltekintve elítélik a tiltakozó akciókat, jó néhányan Ausztria bevándorlási rendszerének teljes felülvizsgálatát sürgetik.

források:

diepresse.at
standard.at
kurier.at
kleine.at
krone.at
orf.at

1 komment

Címkék: menekülttábor Bécs Mikl-Leitner FPÖ Traiskirchen

A bejegyzés trackback címe:

https://europaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr44990338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dujmovics Vendel 2015.01.09. 20:55:49

Európába pofátlankodnak,majd feltételeket szabnak!
Ez a viselkedés felháborító !
süti beállítások módosítása