HTML

Szülő 1, Szülő 2

2013.01.03. 21:47 Spiegel

Január 13-án minden bizonnyal hatalmas tömegtüntetés helyszíne lesz Párizs. Az apropó: a nemzetgyűlés január 29-én kezdi tárgyalni  az egyneműek házasságáról és az egyneműek örökbefogadásáról szóló törvényjavaslatot, melynek ígérete Hollande államfő választási kampányában a 2-s számú csodafegyver címet viselte. (az első számúról már megemlékeztünk itt).

Úgy tűnik Hollande-nak megint sikerült felpaprikáznia a franciák közel felét, ennyien nem támogatják ugyanis a közvélemény kutatások szerint a melegházasság intézményét. A sajtóban dúló éles harc közben az is kirajzolódott, hogy a törésvonalak jelenleg nem a bal és jobboldal között, hanem a konzervatív és a liberális értékrend hívei között húzódnak. Mindenesetre a tipikus francia kispolgár - akik között sok a szocialista szavazó - nem lelkesedik a törvényért, csakúgy mint a vallásos, baloldali értékrendű szavazók (Egy véleményen vannak a keresztények, a izraeliták és az iszlám hívei is). A legmeglepőbb viszont, hogy még a homoszexuálisok sem állnak egyként a törvény mellett, vannak szervezetek, akik azt szeretnék, ha inkább békén hagyná őket a politika.

4563-photosupp1.jpgTüntetés a melegek házassága ellen, Párizsban, november közepén

Civil szervezetek november közepén már szerveztek egy tiltakozó demonstrációt, melyre 100 000 -n jöttek el, azóta viszont a politikai pártok teljes mellszélességgel beleálltak a kampányba, mely, mint az ilyenkor megszokott, alaposan el is durvult.

A baloldalnak most elemi érdeke lenne, hogy megnyerje a társadalom szimpátiáját, hiszen még egy fiaskó végzetes csapást mérne az államelnök amúgy is törékeny imázsára. A kommunikációjuk viszont meglehetősen gyenge, általában a "mindenkinek egyenlő jogok járnak" frázisain nem nagyon jutnak túl. Az emberi jogok túlhangsúlyozását a jobboldal viszont a baloldal életidegen doktrínerségének igyekszik beállítani, az UMP (a legnagyobb jobboldali ellenzéki párt) egyenesen a hagyományos családmodell és értékrend szétzüllesztésével vádolja a szocialistákat. A jobboldal egyébként övön aluli mélyütést vitt be a kormánynak, amikor egy bonyolult jogi érveléssel és jó adag népriogató demagógiával, a Code civilre (Polgári Törvénykönyv) hivatkozva elmagyarázták az ámuló francia átlagszülőnek, hogy a törvény elfogadása esetén ezentúl nem anya és apa, hanem szülő 1, szülő 2 megjelöléssel szerepelnek majd a hivatalos iratokban.

mani2.jpgA liberálisok is megmutatták magukat, mintegy 60 000-n voltak

A szocialisták mindemellett határozottan rosszabbik arcukat mutatták az általuk szervezett össztársadalmi viták során. A más vélemények által ezúttal kevés toleranciát mutató francia baloldali képviselők miközben közönyösen keresztülnéztek a megjelent imámokon és rabbikon,  arrogáns kirohanásokat intéztek a keresztény egyházak ellen a laicizmus jegyében. A radikális baloldali Alain Tourrait például kifejtette a meghökkent püspököknek, hogy az egyház már nem azt a szerepet tölti be a történelemben, mint a múltban, a házasság intézményéhez pedig semmi közük 1792, a polgári házasság elismerése óta. Végül felszólították a nagy történelmi egyházakat, hogy "ne vigyék utcára a politikát", és a polgárok képviseletét bízzák választott képviselőikre. Az ilyetén módon leforrázott egyházi vezetők ezek után semmilyen iránymutatást nem adtak a híveknek a vasárnapi tüntetésre vonatkozóan, lakonikusan csak annyit jegyeztek meg, hogy mindenki csináljon, amit akar.

dea.jpgPárizs polgármestere, Bertrand Delanoë az első francia politikus volt, aki megvallotta szexuális orientációját

A kampányt mulatságosabb esetek is tarkítják. Benoît Duquesne, a France 2 televízió népszerű kommentátorának esetéből az is kiderül, hogy Franciaországban sem könnyű újságírónak lenni.  Duquesne politikai vitaműsorának legutóbbi adását a témának szentelte, melyben nagy számban szólaltatta meg mindkét oldal képviselőit. Az adást Párizs 19. kerületének polgármesteri hivatalában vették fel, melyhez az újságíró természetesen megszerezte az összes engedélyt. Mindössze annyiban hibázott(??), hogy nem adta le az összes meghívott vendég nevét. Mikor a szocialista polgármester kiszúrta a tv-s egyik riportalanyát, egy elkötelezett melegházasság elleni aktivistát, nemes egyszerűséggel lekapcsolta az áramot. Ezután pedig levelet írt a közkedvelt csatorna vezetőjének, melyben kifejtette nézeteit a tisztességes újságírás mibenlétéről.

duq.jpgDuquesne -t a villanykapcsolóval tartotta sakkban a polgármester

A nagy, ma még eldöntendő kérdés az, hogy a jelen formájában a francia társadalom által elutasított törvényt keresztül veri-e változtatás nélkül a kormány a nemzetgyűlésen, és ezzel magára rántja a választók tetemes részének haragját, vagy valamilyen módon megpróbál kibújni belőle. Februárban meglátjuk.

forrás:

liberation.fr
leparisien.fr
france2.fr
lemonde.fr
lefigaro:fr

Szólj hozzá!

Címkék: egyházak melegházasság laicitás Párizs Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://europaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr904996763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása