HTML

Archívum

Célkeresztben megint a svábok

2013.01.02. 18:07 Spiegel

Németországban szilveszter napján Wolfgang Thierse a Bundestag alelnöke borzolta  a kedélyeket a berlini Morgenpost internetes kiadásában. A 69 éves szociáldemokrata politikus egy újságírói kérdésre egyáltalán nem rejtette véka alá a Berlinbe tömegesen betelepülő svábok iránt táplált ellenérzéseit. Thierse az internetes portálon meglehetősen blődnek ható kifogásokat emelt a döntően Baden-Würtenbergből érkező honfitársai ellen. Elpanaszolta például, hogy az idegeire megy a sváb nyelvjárás.

„Mindig feldühít, mikor a péknél azt tapasztalom, hogy nem Schrippent (császárzsemle a berlini dialektusban) hanem Weckent (császárzsemle a dél-nyugati dialektusban) kérnek. A sváboknak fel kéne fogni, hogy itt Berlinben ezt Schrippennek hívják. De ugyanez a helyzet a Pflaumendatschival is (szilvás pite). Mi az ördög az? Azt Berlinben Pflaumenkuchennek hívják. Azt szeretném, ha a svábok megértenék, hogy Berlinben vannak, nem egy kisvárosban a takarításmániájukkal. Idejönnek, mert itt minden olyan izgalmas, kalandos és színes, aztán viszont ugyanúgy akarnak élni mint otthon. Ez így nem megy. 40 éve élek ugyanott, a 90-s évek eleje óta a szomszédaim itt Prenzlauer Bergben (a hajdani Kelet-Berlin egyik negyede, amely a 90-s évek közepe óta rendkívül felkapott és divatos lett a nyugati tartományokból érkező munkavállalók körében) 90 %-ban kicserélődtek. Nehéz az együttélés velük"

theo.jpgThiersét idegesítik a svábok

Az ügy további pikantériája, hogy a Wikipédián fellelhető életrajza szerint a baloldali Thierse a rasszizmus elleni harc elkötelezett szószólója, a szélsőjobb elleni tüntetések rendszeres résztvevője. Saját honfitársai elleni kicsinyes kirohanásával viszont most jókora adag olajat loccsantott a tűzre.

Az előzményekhez tartozik, hogy Berlin Prenzlauer Berg nevű kerületében tavaly mindennél súlyosabb atrocitások érték a sváb betelepülőket az őslakos berliniek részéről. A szokásos graffiti és szájkarate körökön túl a helyiek a társasházak folyosóin tárolt babakocsik felgyújtásával igyekeztek megkeseríteni a betolakodók mindennapjait. A rendőrség le is kapcsolt egy 29 éves ős-berlini újságkihordót, akire 3 rendbeli veszélyeztetés bűntettét sikerült bizonyítani, ám a gyújtogatások nem értek véget.

kinderwagen.jpgFelgyújtott babakocsi egy társasház lépcsőházában

A gyűlölet hátterében a keletnémet  - nyugatnémet ellentét, meg egy jó adag irigység húzódik. Prenzlauer az NDK időkben döntően munkáskerület volt, a 90-s évek közepén viszont megindult a betelepülés nyugatról. A jól szituált, jól képzett, döntően értelmiségi állásokban (médiában és reklámszakmában) elhelyezkedő, magas jövedelemmel rendelkező szinglik vagy fiatal párok aztán saját képükre formálták a környezetüket és meghonosították a saját otthonról hozott életmódjukat, amit a szegényebb, alacsonyabban iskolázott kelet-berliniek ellenszenvvel figyeltek.

prenzlauer.jpgPrenzlauer Berg trendi hely lett

Az őslakosokat idegesítik a földből egyre-másra kinövő méregdrága bioélelmiszer-boltok, biopiacok, a dizájnerbutikok, a kultúrkocsmák, és a teraszokon naphosszat Latte-Macchiattót szürcsölgető, főállású, fiatal anyukák. A jellemzően Stuttgart környékéről érkezett svábokat egyébként is idegesítően pedánsnak, törtetőnek, eminensnek, munka-és tisztaságmániásnak tartják a jövedelmi viszonyaik miatt frusztrált keleti őslakosok.

kandel_schwaben_raus_boxi.jpgA legsötétebb időket idéző feliratok rendszeresen feltűnnek az utcákon

Súlyosbítja a konfliktusokat, hogy a meglóduló kereslet jócskán felverte az ingatlanbérleti árakat a környéken, így a szegényebbek kénytelenek új lakóhely után nézni. A folyamat Andrej Holm a Humboldt Egyetem szociológia tanára szerint nem csak a piaci viszonyok szabad alakulásának következménye. A nem titkoltan baloldali érzelmű Holm szerint a "Gentrifizierung" (az eldzsentrisedés) nagyon is tudatos várospolitika következménye: a berlini városvezetés ilyen indirekt módszerekkel igyekszik a szegényebb, esetenként szociális ellátásra szoruló lakosoktól megszabadulni, és helyükön inkább a jómódú fiatal yuppie réteget látni.

wirsind.jpg"Mi egy nép vagyunk, ti meg egy másik" - a sváboknak szól az üzenet

Érdekes, hogy az idegengyűlölet minden formáját többnyire azonnal elítélő német kormányzat, a német-német ellentét dolgában többé-kevésbé tehetetlen és néma. A mostani ügyben egy zöldpárti - török származású - politikus, és egy sokadrangú CDU politikus szólalt meg. Azonban ők sem Thierse elfogadhatatlanul általánosító és megbélyegző mondatait bírálták, csak arra hívták fel a figyelmet, hogy a sváboknak sokat köszönhet Berlin, hiszen sok pénzt költenek itt. Igen, ezt tudják az ős-berliniek is, épp ez piszkálja a csőrüket.

schwt.jpg

Halál a svábokra - ez sem ritka Prenzlaurerben

források:

tagesspiegel.de
faz.de
spiegel.de
cyberwaves.wordpress.com
freitag.de
morgenpost.de

4 komment

Címkék: svábok Németország Berlin Kelet-Berlin Wolfgang Thierse Andrej Holm Prenzlauer Berg

A bejegyzés trackback címe:

https://europaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr754992406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

berlin_mount 2013.01.09. 15:35:13

Schrippe, ha helyesek akarunk lenni. A zsömle berliniül, a cikkben a többesszámát sikerült bele nem fodítani a magyar szövegbe. HELYTELEN!
De még nagyobb hiba, hogy császárzsemle lenne. Nem az, az egyszerű kenyértésztából szakattot, kis vekni alakú, egy vágással nyitott zsemle a Schrippe.
Ezt én Berlinben élő magyar megtanultam és ezen névvel illetem a zsemlét. Pedig mondhatnák Brötchent is, de ha a berliniek így hívják, akkor kutya kötelességem megtanulni. A svábokkal, éppen ez a gond, hogy nem hajlandóak kicsit sem berlinivé asszimilálódni. AKKOR menjenek haza!

Spiegel 2013.01.09. 17:09:10

@berlin_mount: Nagyon örülök a kommentednek és köszi. Azért örülök, mert magyar ismerőseim egyszerűen nem hiszik el, hogy az itthon legendásan toleránsnak beállított berlini őslakosok ilyen végtelen intoleranciával viseltetnek mások - jelesül most pont a svábok - iránt. Azt hitték én találtam ki az egészet:)
Egyébként a felfogás roppant érdekes. Például az én nagymamám Baranyában még azt mondja az egresre, hogy piszke. Ha jól értem, ha feljön Pestre és kér egy kiló piszkét a piacon, akkor takarodjon haza?

berlin_mount 2013.01.09. 18:12:16

@Spiegel: nem a zsömlén van a lényeg, hanem azon, hogy a betelepült svábok, egyszerűen elfelejtik, hogy azért költöztek Berlinbe, mert egy nagyváros, a maga sokféleségével, zűrzavarával. Ők, meg megpróbálnak azokból az utcákból, amikbe beköltöztek, mert milyen frankó élettel teli, falusi mellékutcát varázsolni. Ezzel van a gondja a berlinieknek. Teccik tudni, élni és élni hagyni a követendő példa. A sváboknak ez berlinben nem jött össze.
Kiszemeltek maguknak olyan utcákat, ahol volt élet, majd kiirtották az ottani klubbokat, mondván, hogy túl hangosak. (elvileg azért költöztek oda, hogy ezekbe a klubbokba járjanak)

Husky Joe 2013.05.16. 11:26:01

Kaiserbrötchen. Ha Berlinben járok én viszont azt mondom, hogy: Bitte ein császárzse(ö)mle! Stuttgartban a McDonald's-ban a Käseburger-t nem értették. Cheeseburger. Apám! Eldobtam az agyamat.
süti beállítások módosítása